Ervaringen

Wat ik weet, is dit: ik ben niet de enige moeder die soms gejaagd, vermoeid, radeloos, onzeker of zonder oprechte aandacht tegenover haar kinderen aan tafel zit. Mijn twijfels zijn niet uniek (doe ik het wel goed?), stress is alom, net als die knagende angst om niet te voldoen aan, tsja, aan wát eigenlijk…? 

Het weten dat je schouder aan schouder staat met zoveel ouders die hun weg zoeken in de opvoeding, is al een verademing. Delen maakt lichter. Maar de training Mindful Parenting van jou is zoveel meer dan een praatgroep. Met de kennis van de wetenschap en het voelen van het hart heb je ons gedragen en een liefdevol zetje gegeven. 

Gewoon zijn. Zonder oordeel, met mildheid. Niet alleen naar onze kinderen maar ook naar onszelf. En als het dan kalm is, hoor en zie je ineens alles beter. Jouw kind, de oneindige liefde: groter dan dit wordt het niet. Nou ja, en als het in de drukte tóch even niet lukt om een zen-moment te scheppen, dan sluit ik me gewoon op de wc op met mijn mantra ‘Ik ben een berg!’ 

Dank je Froukje, dat je ons écht zag en hoorde en voor het aanboren van alle wijsheid die we in ons meedragen. 

Rixt, moeder van twee kinderen van 5 en 7 jaar.

Mijzelf
Eens wist ik het wel, een vrije geest.
Opvoeden, leven, gelukkig gezin,
alles op rolletjes.

De druk
van buitenaf
en misschien nog wel meer vanuit mijzelf
zetten die rolletjes op de automatische piloot.
Overleven, vermoeid, kortaf, afwezig
niet mijzelf

Die “mijzelf” was achtergebleven op het laatste station.
ontredderd en alleen
met heel veel bagage
en daar was géén ruimte voor
de automatische piloot moest door!

maar ook de automatische piloot raakte moe
trok aan de rem, een beetje maar.
“mijzelf” zag dit als een kans om toch weer aan boord te komen
maar hoe?
Alles zo zwaar.

Zij kreeg hulp van Froukje, zij hielp bagage een plekje te geven en leerde “mijzelf”dat in het hier en nu, de tussenstations, zoveel te voelen is.
dat voelen, er zijn, bewust worden, zoveel waard is
het de weg een stuk aangenamer maakt.

De weg gaat met pieken en dalen
toen, nu en later
laat het er zijn
Just Be

De automatische piloot nam steeds meer gas terug
“mijzelf” kreeg tijd en ruimte om langzaamaan het stuur weer over te nemen.

en zo zette zij de reis voort
op haar eigen manier
als mijzelf
dichterbij haar eigen gevoel dan tevoren
als the Awakened Family

Geke, moeder van twee prematuur geboren zoontjes van 3 en 4 jaar

Ik ben heel erg blij en dankbaar dat ik de Mindful Parenting training bij Froukje heb kunnen volgen! Het is een bijzondere training die zich vooral richt op je eigen gedachten, gevoelens en ideeen over je kind (en jezelf) waardoor je weer regie en ruimte ervaart in de dingen waar je tegen aan loopt en daarin ook echt andere (zachte) wegen kunt kiezen. Ontspannen, liefdevol, warm en concreet; zo zou ik de training omschrijven!

Ook was het gewoon heel fijn om een ochtend in de week vrij te hebben en apart te zetten om bezig te zijn met mijn eigen hart en tot rust te komen op een plek waar geen oordeel was, waardoor ik weer ruimte kreeg om tot bloei te komen in mijn gezin!

Froukje is heel professioneel en tegelijkertijd liefdevol en nabij. Een hele concrete training op een warme en zachte manier; ik zou het elke ouder gunnen en aanraden!

Anneleen, moeder van drie jonge kinderen.

Wat ik mooi vond aan de training was het delen van ervaringen met andere ouders en de rust die ik ervaarde tijdens de training. Even tijd voor mezelf in een mooie ruimte. Vooraf twijfelde ik omdat een training van 8 weken me lang leek maar nu ik hem heb gedaan zou ik deze training zeker aanraden aan andere ouders. Ik heb veel inzichten gekregen, zoals bewustere keuzes maken bij het opvoeden en genieten van de kleine dingen van mijn kinderen. Ik leef nu minder op de automatische piloot. Mindfulness is voor iedereen en ik vind het niet zweverig. Mediteren kan namelijk ook heel simpel zijn. Door alleen al rustig een kopje koffie/thee te drinken kun je al een soort van meditatie moment creëren. Froukje praat heel rustig en heeft een fijne stem. Ze neemt de tijd voor iedereen. Eigenlijk zou elke ouder deze training moeten volgen!

Tjitske (37 jaar), moeder van drie kinderen in een samengesteld gezin

Ik vond het moeilijk voor te stellen dat mindfulness echt zou kunnen helpen. Na 8 weken ben ik er wel uit, het helpt voor mij en ik denk ook zeker voor ieder ander. Je maakt kennis met vele verschillende mindfulness oefeningen waaruit je zelf de elementen kunt toepassen waar je de beste aansluiting mee hebt. Je bent zelf het uitgangspunt, niet die ene oefening die je moet gebruiken. Het lukt mij nu beter om rust te creëren voor mezelf in moeilijke situaties zodat ik het langer volhoud. En mocht het toch doorschieten en vervelend worden, dan lukt het me nu mezelf te troosten en er snel weer bovenop te komen.

Het was heel fijn een ochtend voor mezelf te hebben en ervaringen te kunnen delen. Dit was mooi in balans met de oefeningen. Ik zou deze training echt aan alle ouders aanraden!

Selma, moeder van drie jonge kinderen

Als ik de mindful parenting training niet had gedaan dan was het, in de hectiek waarin ik momenteel zit, niet goed met me gegaan. Ik heb geleerd om meer op mijn strepen te staan bij de verschillende instanties waarmee ik te maken heb vanwege mijn ziekte en de ziekte van mijn kinderen. Wat is belangrijk voor mij en mijn gezin? Dáár gaat mijn aandacht heen. Ik heb meer focus en zorg beter voor mijzelf. In het hectische leven dat ik heb zorg ik nu beter voor de rustmomenten die zo nodig zijn. Daarover verbaast mijn PGB team zich soms zelfs, hoe ik temidden van alle drukte mijn rust kan vinden en bewaren.

Dat heb ik echt geleerd van de mindful parenting training. Dankjewel daarvoor.

Petra (51), moeder van 4 zorgintensieve kinderen

Ik heb mij ingeschreven voor de training bij Froukje toen mijn zoontje nog erg klein was en zeer slecht sliep. Ik was grotendeels bezig met het in slaap brengen en houden van mijn zoontje. Dat zorgde voor stress en minder genieten. De training heeft mij gebracht dat ik meer in het nu kan zijn. Minder gehaast ben en bewuster taken uitvoer zoals; verschonen, koken, klaarmaken om de deur uit te gaan, enzovoort. Als ik mij gestrest voel, herken ik dat nu veel sneller en dat maakt dat ik eerder los kan komen van het nare gevoel.  

De bijeenkomsten waren een moment voor mezelf. Ik voelde mij tijdens die ochtenden in de watten gelegd. Dat alleen is al heel wat waard. Het ouderschap is overweldigend en niet te voorspellen. Ik vind het fijn dat ik heb geleerd om lief voor mezelf te zijn.  

Moniek (30), moeder van een zoontje van 1 jaar

Het was echt genieten die trainingen bij Froukje! En wat heb ik er veel van opgestoken. Meer aandacht voor jezelf leidt tot meer rust in het gezin. Door zelf ontspannender te zijn, ben ik naar de kinderen toe ook geduldiger. Niet altijd maar doorgaan, je agenda helemaal vol plannen, maar soms even rustig kijken wat er gebeurt. Even stilstaan en echt aanwezig zijn. Ik zie het ook aan de kinderen, door hen ook eens te laten lanterfanten of ze juist mee te nemen de natuur in, worden ze zelf positiever. Het resulteert in ons gezin in een hechtere band met elkaar. 

De cursus zelf is genieten! Ik heb veel verschillende meditaties geleerd, die ik nu nog toepas. De contacten met andere ouders zijn inspirerend. Daarbij een fijne locatie die doet ontspannen. Ochtenden om naar uit te kijken dus. Aan te bevelen voor iedere ouder!

H. (37), moeder van twee zoontjes van 4 en 8 jaar

Nee, het opvoeden van mijn kinderen gaat mij niet altijd gemakkelijk af. Geduldig en begripvol zijn en blijven is niet mijn sterkste kant en hierdoor kom ik geregeld met één van onze kinderen in conflict. Ik had al bedacht dat ik de oplossing bij mijzelf moest zoeken en niet bij mijn kinderen. Via LinkedIn kwam ik in aanraking met mindful parenting en werd nieuwsgierig. Wat mijn aandacht trok is dat het gericht is op hoe je als ouder omgaat met lastige situaties en hoe je deze labelt. Wat ik als lastig en vervelend label kan, en gebeurde geregeld, door mijn partner heel anders ervaren worden. Met mindfulness had ik niet veel, of anders gezegd, geen ervaring mee. Ik had mijzelf voorgenomen dat ik de relatie met mijn kinderen wilde verbeteren door mijzelf te ontwikkelen.

De training werd gegeven op een prachtige locatie in Drachten en de groep bestond uit 3 mannen en 3 vrouwen. Er heerste vrij snel een ontspannen en veilige sfeer binnen de groep en er werd gelijk gestart met een meditatieoefening. Voor mij was dit even lastig en ik dacht bij mezelf: ‘Wat doe ik hier?’ Mijn gedachtes gingen alle kanten op en het lukt niet om de aandacht erbij te houden. Gelukkig hadden meerdere cursisten hier last van en gedeelde smart is halve smart.

Elke trainingsochtend stond in het teken van een thema en tijdens de les werd er geoefend en via de huiswerkopdrachten kon je het je eigen maken. Naar mate de training vorderde begon bij mij het kwartje te vallen en besefte ik dat ik mijn dagelijkse dingen veelal gehaast afwerkte en vergat ervan te genieten. Dit begon al met in de ochtend na het opstaan. Even snel douchen, afdrogen, aankleden, kop koffie, eten en snel aan de slag. Dit deed ik in een halfuurtje en ó wee wanneer iemand mijn routine verstoorde. Door mindfulness ben ik meer gaan genieten van de gewone dingen, van het douchen of van het eerste bakje koffie. Ik heb ervaren dat hierdoor de dag anders start en dat dit de rest van de dag doorwerkt. Ook tussendoor mindful wandelen maakt dat ik mijn hoofd even uitzet en in het hier en nu kom en kan genieten van de omgeving of even stil sta bij wat ik voel. En, nee mijn ongeduld is nog niet weg maar ik ben me er meer van bewust waardoor ik besef dat dit iets van mij is wat ik niet op mijn kinderen mag projecteren. Het is in huis gezelliger geworden en ik maak mij minder druk om de in mijn ogen rariteiten van de kinderen. Daar ben ik erg blij om!

Chris, vader van twee kinderen van 10 en 13 jaar

“Geluk is niet de afwezigheid van problemen maar het vermogen er mee om te gaan”